Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 04.04.2018. 10:05

Uputa o načinu izdavanja certifikata o porijeklu FORM A za izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH, 03.04.2018.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava sve zainteresovane stranke da je Ministarstvo vanjske/spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH donijelo Uputu o načinu izdavanja certifikata o porijeklu FORMA za izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju, koja stupa na snagu danom donošenja i prema kojoj će se od sada izdavati certifikati o porijeklu FORM A za pomenute proizvode. Tekst Upute možete pogledati u prilogu.

 

 

 

Na osnovu člana 61. stav (2) Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", br. 32/02, 102/09 i 72/17), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne l Hercegovine, d o n o s i

 

UPUTU

ZA IZDAVANJE CERTIFIKATA O PORIJEKLU ROBE (FORM A) ZA ROBE - VOĆE I POVRĆE KOJE SE IZVOZE PRIMJENOM GSP-PREFERENCIJALNOG REŽIMA RUSKE FEDERACIJE PREMA BiH

 

1. Ovom Uputom se pored postojećih procedura koje se sprovode u Bosni i Hercegovini za izdavanje certifikata o porijeklu robe (FORM A) u skladu sa Protokolom za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom medusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizilca, po Sporazumu o Pravilima opredjeljenja porijekla robe iz zemalja u razvoju i najmanje razvijenih i Odlukama Međunarodnog savjeta Evroazijske ekonomske zajednice i Komisije carinske unije Republike Bjelorusije, Republike Kazahstana i Ruske Federacije, detaljnije upućuje na postupanje prilikom popunjavanja i izdavanja certifikata o porijeklu robe (FORM A).

2.  Pored dokumentacije, propisane navedenim Pravilima i Odlukama Komisije carinske unije (Republike Bjelorusije, Republike Kazahstan i Ruske Federacije), koja se prilaže da bi se dobio Certifikat o porijeklu robe (FORM A) obavezno se, uz propisno popunjen zahtjev od strane izvoznika, prilaže dodatna dokumentacija i to:

a) Potvrda o upisu izvoznika u Evidenciju/registar proizvodača (farmera) i izvoznika za Rusku Federaciju proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, izdatu od strane Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

b) Izjava ili drugi dokaz izvoznika - proizvođača kojom se za robu visokog fitosanitarnog rizika koja je predmet izvoza u Rusku Federaciju garantuju tačni i istiniti podaci o:

-   vrsti proizvodnje;

-  sortimentu;

-  površini proizvodnje;

-  broju stabala; i

-   količini vlastite proizvodnje.

c) Potvrda ili drugi odgovarajući dokument, izdat od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ili Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ili Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Brčko Distrikta BiH o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) izvoznika odnosno poljoprivrednih proizvodača sa kojim je izvoznik sklopio ugovor, a koja za robu visokog fitosanitarnog rizika koja je predmet izvoza u Rusku Federaciju sadrži podatke o:

-  površini proizvodnje po vrstama;

-  vrsti proizvodnje;

-  sortimentu; i

-  količini proizvoda.

d) Za izvoznike koji imaju organizovanu vlastitu proizvodnju obavezno se prilaže i :

- Kartica materijalnog knjigovodstva sa početnim stanjem iz ranijeg obračunskog perioda, sa prometom (datumom izlaza 1 ulaza) izvozne robe sa preferencijalnim tretmanom, uz knjigovodstveno-finansijske dokumente koji su služili za knjiženje promjena na zalihama izvozne robe.

e)  Za izvoznike koji se bave trgovinom - izvozom roba primjenom GSP - preferencijalnog režima Ruske Federacije prema BiH, obavezno se uz propisanu izjavu prilaže i:

-   Kartica materijainog knjigovodstva dobavljača od kojeg kupuju robu, sa početnim stanjem iz ranijeg obračunskog perioda, sa prometom (datumom izlaza i ulaza) izvozne robe sa preferencijalnim tretmanom, uz knjigovodstveno-fmansijske dokumente koji su služili za knjiženje promjena na zalihama izvozne robe (otkupne blokove, fakture i dr.).

f)  Izjava ovlaštenog lica izvoznika da li kupuje na bosanskohercegovačkom tržištu ili uvozi voće i povrće iz Evropske unije. Ukoliko je odgovor potvrdan, treba navesti da li je u skladišnom prostoru voće i povrće kupljeno na bosanskohercegovačkom tržištu ili uvezeno iz Evropske unije fizički odvojeno od voća i povrća uzgojenog u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev za kompletnom dokumentacijom izvoznik podnosi Spoljnotrgovinskoj komori BiH koja je ovlaštena za izdavanje Certifikata o porijeklu robe (FORM A) na osnovu Zakona o carinskoj politici u BiH.

Nakon detaljne provjere priložene dokumentacije uz zahtjev, Spoljnotrgovinska komora BiH izdaje Certifikat o porijeklu robe (FORM A).

 

Broj: 01-02-971/18

Sarajevo, 09.03.2018.godine

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: